chocolade01.jpg

Emoties en eten


Bij Opbloeiconsult! willen we samen met jou onderzoeken wat jouw onderliggende emoties bij het eten zijn. Wat betekent eten voor je? Hoe voel je je als je eet? Hoe voel je je als je niet eet? Welke emoties eet je weg om ze maar niet te hoeven voelen? 
Herken je misschien de situatie dat je je onbestemd rottig voelt, omdat je de wasmachine voor die dag voor de 4e maal aanzet en niemand in huis ziet wat jij doet? Of herken je misschien dat je ruzie met je partner hebt of met je puber of met je moeder? En dat je dan ongemerkt naar de keuken loopt en een koekje in je mond stopt? Of een handje pepernoten of chocolade? Of dat vieze stukje snoep? En dat dan 5x achter elkaar?
Dat heet nou Emotie-eten: eten om jezelf een beter gevoel te geven, zonder dat je het eigenlijk in de gaten hebt.

'Hoe als je je met zorgeloosheid kon omringen en dat dat je ruimte was...'


Maar ook willen we onderzoeken hoe jouw lijf zich voelt en gedraagt onder al deze emoties. Kan het zijn dat je lijf in de 'spaarstand' gaat van al jouw emoties en stress en lijnpogingen? We bedoelen daarmee dat je lijf op een onbewust niveau bang is om niet genoeg reserves te hebben in tijden van stress. Vanuit de evolutie hebben we allemaal een overlevingsprogramma in ons onderbewuste opgeslagen: bang dat er niet genoeg voorradig is en hup we slaan de suiker en het vet op om de winter mee door te komen.
Maar ook: bang om niet op tijd weg te kunnen rennen en hup we verliezen vet om maar zo hard mogelijk te kunnen rennen. Dit zijn natuurlijk heel diep onderbewuste processen en die zijn moeilijk te onderzoeken. 

Maar toch zijn we er bij Opbloeiconsult! van overtuigd dat de dieperliggende emoties een groot aandeel leveren aan je kilo's. Samen met jou willen we op zoek gaan naar de mogelijkheid om jouw emoties meer te beleven in je leven. Om op die manier de vicieuze eetcirkel te kunnen doorbreken.